Kokoelmat

Museon esine- ja valokuvakokoelmat muodostavat ainutlaatuisen tietoaineiston suomalaisen jääkiekon menneisyydestä ja nykypäivästä.

Kokoelmat

Jääkiekkomuseon kokoelmakeruu käynnistyi 1970-luvulla. Vuonna 1979 kokoelmakartuntaan liitettiin Suomen Jääkiekkoliiton 50-vuotisnäyttelystä saatu materiaali. Jääkiekkomuseossa kokoelmat ovat perustuneet aina lahjoituksiin, eikä kokoelmien hankintabudjettia ole. Kokoelmapolitiikka ohjaa museon kokoelmatyötä lahjoituksien hyväksymisestä alkaen.

Nykyään Jääkiekkomuseon kokoelmissa on yli 30 000 esinettä ja 300 000 valokuvaa. Kokoelmien digitaalinen tallentaminen tuli osaksi jääkiekkomuseon perustyötä 2000-luvun alussa ja jatkuu edelleen. Digitoitu osa kokoelmista on selattavissa Siiri-palvelussa.

Esinekokoelmaa säilytetään pakattuna kokoelmahallissa, jossa olosuhteet ovat optimaaliset. Vain pieni osa Jääkiekkomuseon kokoelmista on esillä näyttelyssä.

Siiri-tietokanta

Digitoidut Jääkiekkokirjat ja Suomen Jääkiekkoliiton mestaruussarjan ottelupöytäkirjat

Aarne Honkavaara toimitti ensimmäisen taskukokoisen Jääkiekkokirjan kaudella 1961–1962. Ajan myötä teos laajeni jääkiekkoilun kattavaksi vuosipainokseksi ja sittemmin verkkokirjaksi. Jääkiekkomuseon ja Urheilumuseon yhteinen digitointihanke toi verkkoon myös 21 ensimmäistä Jääkiekkokirjaa. Niiden lisäksi hankkeessa digitoitiin SM-liigaa edeltäneen mestaruussarjan ottelupöytäkirjat vuosilta 1951–1975. Alkuperäisiä ottelupöytäkirjoja säilytetään Suomen Jääkiekkoliiton arkistokokonaisuudessa Kulttuurikeskus Tahdon arkistossa.

Kulttuurikeskus Tahdon arkisto

Kokoelma- ja tietopalvelut

Jääkiekkomuseon kirjastosta ei voi lainata materiaaleja, mutta aineistoon on mahdollista tutustua paikan päällä varaamalla vierailu etukäteen.

Jääkiekkomuseon tilojen käyttöpalvelut sekä muut tieto-, lainaus- ja kokoelmapalvelut ovat maksullisia.

I Digitaaliset kuvat museon kokoelmasta kertakäyttöoikeuksin, max. A4, 300 dpi

(ei koske kuvia, joista on valokuvaajan kanssa sovittu erityishinnoittelu)

  1. Yksityiskäyttö, opetustoiminta, opinnäytteet, yliopistojen tieteelliset julkaisut ja Tampereen kaupunki: 15 € / kuva
  2. Yleishyödyllisten kulttuurijärjestöjen julkaisut: 50 € / kuva
  3. Aikakaus- ja päivälehdet, kirjat, e-kirjat, televisio-ohjelmat, näyttelyt, somistus ja lavastus, internet: 75 € / kuva
  4. Postikortit, julisteet, ilmoitukset, kirjojen kannet: 150 € / kuva

Suuriresoluutiokuva: +10 € / kuva, lisätään hintaluokan perushintaan
Monimediakäyttö: +20 € / kuva, lisätään hintaluokan perushintaan
Paljousalennus: -10 % loppusummasta, mikäli asiakas tilaa yli 10 kuvaa,-20 % loppusummasta, mikäli asiakas tilaa yli 20 kuvaa

II Materiaalihaut ja tietopalvelu

Laajat kuva- tai esinehaut (yli 1 h) 70 € / alkava tunti
Tietopalvelu arkistoista (yli 1 h) 70 € / alkava tunti

III Esineiden lainaus

Käsittelymaksut 70 € / alkava tunti + pakkausmateriaalit

IV Kuvaaminen museon tiloissa

50 € / alkava tunti + järjestelykustannukset

 

Ota yhteyttä

Sinustako lahjoittaja?

Jos hallussasi on esineitä, valokuvia tai asiakirjoja, joiden arvelet sopivan museoon ja haluat ryhtyä lahjoittajaksi, ota rohkeasti yhteyttä. Olemme kiitollisia kaikista tarjouksista. Harkitsemme jokaisen esitetyn lahjoituksen kohdalla tarkasti erän sopivuutta museon kokoelmiin.

Miira Lankinen

Kokoelmavastaava
050 501 1196