#273

Favorin Timo

Erotuomari

Aateloitu 2023

Favorin Timo

Timo Favorin vihelsi viimeisen ottelunsa tuomarina kotikaupungissaan Tampereella 1.2.2019. Ottelu oli hänelle tuhannes pääsarjaottelu erotuomarina, ensimmäisenä suomalaisena . Jo edellisetkin tasalukemat 900 ja 800 ylittyivät ennen muita suomalaistuomareita.

Jääkiekkoon Favorin tutustui jo lapsena pelaten juniorivuodet Lahdessa Kiekkoreippaan paidassa. B-juniorina hän oli seurassa jopa ikäluokkansa toiseksi paras pistemies. Pelaajaura jatkui vuoteen 1989 asti ykkösdivisioonassa. Samana vuonna Favorin suoritti tuomarikortin ja vihelsi ensimmäisen ottelunsa Liipolan ulkojäällä. Vuonna 1990 hän toimi jo linjatuomarina ykkösdivisioonassa.

Favorin siirtyi nopeasti linjatuomarista päätuomariksi ja keräsi oppia ykkösdivisioonassa seitsemän vuoden ajan, ennen nousua liigatuomariksi. Ensimmäisen SM-liigaottelunsa hän tuomitsi 12.9.1997. Ura liigatuomarina kesti lopulta 22 vuotta, ja hänet on valittu liigan parhaaksi erotuomariksi neljä kertaa, vuosina 2004, 2007, 2008 ja 2017.

Kotimaisen liigan lisäksi Favorin toimi kansainvälisissä erotuomaritehtävissä 2000-luvun alkupuolella, päätuomarina nuorten MM-kisoissa sekä aikuisten alempien divisioonien MM-kisoissa. Favorinin merkittävimmät kansainväliset tehtävät ovat olleet päätuomarina toimiminen Suomessa pelatuissa MM-kisoissa 2003 sekä Torinon olympialaisissa 2006.

Siviiliammatiltaan Favorin on opettaja ja hän on toiminut sekä erityis- ja tarkkailuluokan opettajana että fysiikan, kemian ja matematiikan opettajana. Luistimet naulaan lyötyään Favorin onkin keskittynyt työhönsä Tampereen Hatanpään koulussa, jossa toimii joustavan perusopetuksen luokanopettajana.