#4

Granström Holger

Pelaaja

Granström Holger

Suomi osallistui ensimmäisen kerran jääkiekon MM-kisoihin 1939 Baselissa. Joukkueen ykköspelaaja oli KIF:n hyökkääjä Holger Granström, joka onnistui turnauksen viidessä ottelussa tekemään neljä maalia. Koko muu maajoukkue sai aikaan yhden osuman. Granström on ainoa tuosta joukkueesta Jääkiekkoleijonaksi aateloitu pelaaja.

Maalitykkinä Granström kunnostautui myös SM-sarjassa. Kauden 1939 sarjassa joukkueet pelasivat kukin kuusi ottelua. Granström laukoi näissä kahdeksan maalia ja oli keskeinen pelaaja KIF:n voittaessa ensimmäisen seuran kolmesta SM-kullasta. Talvisodan takia kausi 1940 jäi pelaamatta mutta vuotta myöhemmin KIF uusi mestaruutensa ja Granström uusi maalikuninkuutensa 13 osumalla kuudessa ottelussa.

Monipuolinen palloilulahjakkuus Granström nousi Kiffenin riveissä myös jalkapallon mestaruussarja- ja maajoukkuepelaajaksi. Hän pelasi sekä jalkapallossa että jääkiekossa 12 A-maaottelua aikana, jolloin maaottelu oli todellinen kauden juhlahetki. Vuosina 1935–41 Granström pelasi kaikissa Suomen jääkiekkomaaotteluissa.

Holger Granströmin loistava urheilu-ura ja nuori elämä katkesivat kesällä 1941 jatkosodan ensi viikkoina. Hän kaatui palvellessaan ilmatorjuntajoukkojen alikersanttina Helsingin edustan Miessaaressa. Ilmapommituksessa kuoli yksi sotilas – Suomen sen hetken paras jääkiekkoilija.