#98

Hagman Matti

Pelaaja

Aateloitu 1995

Hagman Matti

Maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa NHL:ssä on vuosien varrella esiintynyt yli 150 suomalaista pelaajaa. Ensimmäinen heistä oli Matti Hagman.

Helsinkiläinen Matti Hagman edustaa vahvaa urheilusukua. Hänen isänsä Nisse toimi HIFK:n yleisurheilujohtajana ja isosisko Riitta (Salin) voitti EM-kultaa 400 metrillä Roomassa 1974. Mattikin kuului juniorina maan parhaisiin varttimailereihin, mutta HIFK:n jääkiekkoharjoitukset alkoivat kiinnostaa enemmän. Hagman debytoi tähtirintojen edustusjoukkueessa 17-vuotiaana keväällä 1973. Seuraavalla kaudella hän jakoi jo SM-sarjan maalipörssin voiton HIFK:n voittaessa Suomen mestaruuden.

Syksyllä 1976 pelatussa ensimmäisessä Kanada-cupissa ”Hakki” Hagman oli Suomen joukkueen paras pistemies. Palkinnoksi hän sai kutsun Boston Bruinsin harjoitusleirille. NHL-joukkueiden leireillä oli ennenkin käynyt suomalaisia, ja haastajaliiga WHA:ssa kiekkoili jo useampikin leijonarinta. Matti Hagman sai kuitenkin kunnian luistella ensimmäisenä suomalaisena NHL-jäälle. Valmentajan suosiota ei Hagman Bruinsissa nauttinut, mutta keväällä 1977 hän pääsi esiintymään Stanley Cupin finaaleissa Montreal Canadiensia vastaan. Hakin ura Bostonissa jäi kahden vuoden mittaiseksi, minkä jälkeen hän palasi WHA:n Quebecin kautta kotiin.

Voitettuaan HIFK:ssa SM-liigan mestaruuden ja pistepörssin 1980 Hagman sai uuden kutsun NHL:ään. Haaste oli kuitenkin jääkiekkomaailman suurin: kilpailla nyt Wayne Gretzkyn kanssa Edmonton Oilersin ykkössentterin paikasta! Palattuaan taas HIFK:hon 1982 Hakki voitti vielä kolmesti SM-liigan pistepörssin ja kerran mestaruuden.

Uransa loppuvuosina Hagman ehti pelata myös Saksan liigassa ja Lahden Hockey-Reippaassa. Vuonna 2001 Matti Hagman teki vielä kerran jääkiekkohistoriaa, kun hänen poikansa Niklas siirtyi pelaamaan Florida Panthersiin. Hagmaneista tuli näin NHL:n ensimmäinen suomalainen perhedynastia.