#236

Hentunen Jukka

Pelaaja

Aateloitu 2016

Hentunen Jukka

Jukka Hentunen on poikkeuksellinen esimerkki noususta kansainväliseksi huippupelaajaksi juniorimaajoukkueiden ulkopuolelta. ”Joroisten Härkänä” tunnettu vanttera laitahyökkääjä pelasi vielä 20-vuotiaana II divisioonaa Kiekko-Warkauden riveissä. Pääsarjatason näyttöihin oli kuitenkin vielä matkaa.

Jyväskyläläisen Diskoksen ja turkulaisen TuTon paidassa Hentunen nousi kolmessa kaudessa I divisioonan näkyvimpien pelaajien joukkoon. Hentunen debytoi SM-liigassa syksyllä 1998 HPK:n paidassa vasta 24-vuotiaana ja pelasi erinomaisen tulokaskauden yhdessä Niko Kapasen ja Timo Pärssisen kanssa. ”Teletappi”-ketjusta muotoutui pikavauhtia HPK:n tehokas kolmikko.

Hentunen pelasi SM-liigassa vuosina 1998–2013 yhteensä reilut 400 ottelua HPK:n, Jokerien ja KalPan paidassa. Kaudella 2009-10 hän voitti runkosarjan maalikuninkuuden 28 osumallaan.
NHL:ssä Hentunen pelasi kaudella 2001-02 Calgaryssä ja Nashvillessä. NHL-ura jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi. Ulkomailla tutuimmaksi sarjaksi tuli Sveitsin pääsarja, jossa Hentunen kiekkoili viidellä kaudella ja voitti maan mestaruuden 2006. Kokemusta karttui myös Venäjän pääsarjasta ja sitä seuranneesta KHL:stä, jossa hän juhli Kazanin riveissä ensimmäistä KHL:n mestaruutta, Gagarin Cupia.

Marraskuussa 1999 Hentunen pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa ja keväällä 2000 kävi kutsu ensimmäisen kerran MM-joukkueeseen. Seuraavilla kausilla Hentunen kuului maajoukkueen vakionimiin ja edusti Leijonia kaikkiaan kuudesti MM-kisoissa (2000–07) ja kerran olympiakisoissa.

Jukka Hentunen saavutti 10 kauden ja 158 ottelun maajoukkueurallaan kahdesti MM-hopeaa ja kahdesti MM-pronssia. Hän oli mukana Torinon vuoden 2006 olympiahopeajoukkueessa ja kuului myös finaalissa pelanneeseen World Cup –joukkueeseen syksyllä 2004.

Keväällä 2013 päättyneen pelaajauransa jälkeen Hentunen on toiminut valmennustehtävissä KalPassa.