#8

Isotalo Pentti

Pelaaja

Aateloitu 1985

Isotalo Pentti

Seitsemän Suomen mestaruutta Ilveksen pelaajana Pentti Isotalolle tuottanut pelaajaura oli jo sinällään komea. Suorastaan uskomattomalta Isotalon jääkiekkotoimijan ura näyttäytyy sen pituuden perusteella: hän teki mestaruussarjadebyyttinsä vuonna 1942 ja vielä 60 vuotta myöhemmin toimi aktiivisesti Jääkiekkoliiton ja SM-liigan erotuomarikoulutuksessa.

Hyökkääjänä uransa aloittanut Isotalo siirtyi muutaman SM-sarjakauden jälkeen puolustajaksi. Hyökkääjän roolissa iskostunut luistelu- ja mailankäsittelytaito tekivät hänestä yhden Suomi-jääkiekon ensimmäisistä kiekollisista puolustajista. Yhdessä joukkuetoveri Aarne Honkavaaran kanssa he pitivät pitkään hallussaan seitsemän SM-kullan ennätystä.

Pelaajavuosiensa jälkeen Isotalo jatkoi suoraan SM-sarjan erotuomarina. Jo pelatessaan hän oli käynyt erotuomarikurssin ja tuominnut Suomi-sarjan otteluita. Siviiliammattiinsa opettajaksi valmistunut Isotalo vihelsi SM-sarjaa kevääseen 1973 saakka. Samaan aikaan hän toimi tuomarina kuusissa MM-kisoissa ja Innsbruckin 1964 talviolympialaisissa. Moskovan MM-kisat 1973 oli hänen jäähyväisturnauksensa kansainvälisellä huipulla. Erotuomarivuosiensa jälkeen Isotalo toimi vielä kolme vuosikymmentä erotuomarien kouluttajana ja erotuomaritoiminnan kehittäjänä.

Isotalon roolia erotuomaritoiminnassa kuvaa hyvin se, että SM-liigan vuoden parhaalle linjatuomarille jaettava palkinto kantaa hänen nimeään. Jääkiekkoleijonaksi hänet on kuitenkin nimetty pelaajana, jonka taitava puolustuspeli oli 1940–50-luvulla Ilveksen hegemonian kulmakiviä.