#140

Keskinen Esa

Pelaaja

Aateloitu 2004

Keskinen Esa

Vaikka Esa Keskinen on puhtaasti tamperelaisen jääkiekon kasvatti, hän edusti SM-liigauransa kolmea Lukon kautta lukuun ottamatta TPS:ää. Maajoukkueessa hän saavutti urallaan kaikenvärisiä mitaleita.

Ylöjärvellä kasvaneen Esa ”Essi” Keskisen kasvattajaseurana jääkiekossa voidaan pitää Tampereen Koo-Vee:tä. Kotipaikkakunnalla hän pelasi pesäpalloa Ylöjärven Pallon joukkueessa yltäen aina nuorten Itä–Länsi-otteluihin saakka. Jääkiekossa tie vei kuitenkin vielä paljon pitemmälle.

Jo A-junioreissa SM-sarjan huippuihin lukeutunut Keskinen haki kokemusta miesten peleistä FoPS:n divarijoukkueesta. TPS:n liigaryhmään hän siirtyi 1983. Ensimmäisellä Turun jaksollaan 1983–88 Keskinen nousi maajoukkueeseen ja oli voittamassa olympiahopeaa Calgaryssa 1988.

Turusta Keskinen muutti Raumalle ja Lukon sinikeltaisiin väreihin kausiksi 1988–91. Sieltä hän palasi Turkuun kausiksi 1991–94; tämän jakson päätteeksi Keskinen voitti SM-liigapelaajien omassa äänestyksessä Kultainen kypärä -palkinnon ja saavutti Leijonissa MM-hopeaa.

Esa Keskinen pelasi Ruotsissa HV-71:ssä 1994–99 saavuttaen myös Elitserienin pelaajaäänestyksessä Kultainen kypärä -palkinnon. Uran merkittävin saavutus tuli kuitenkin Leijona-paidassa: MM-kulta 1995. Selkävaivoista kärsinyt Keskinen päätti uransa kahteen SM-kultaan TPS:ssä 1999 ja 2000.