#106

Kummola Kalervo

Vaikuttaja

Aateloitu 1996

Kummola Kalervo

Suomalaisen ja kansainvälisen jääkiekon johtotehtävissä ainutlaatuisen pitkän ja vahvan uran tehnyt Kalervo Kummola kuuluu suurten suomalaisten urheilujohtajien harvalukuiseen sarjaan.

Kalervo Kummola aloitti urheilujohtajan uransa kesällä 1967, kun hänestä tuli vastaperustetun Kiekko-67:n puheenjohtaja vasta 21-vuotiaana. Ennen johtotehtäviin siirtymistä Kummola oli ehtinyt pelata turkulaisseuroissa maalivahtina ja asua kolmisen vuotta Australiassa. Erinomainen englanninkielen taito avasi myöhemmin tietä kansainvälisiin luottamustehtäviin.

Vuodet 1971–75 TPS:n markkinointijohtajana työskennellyt Kummola valittiin SM-liigan ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi. Hänen johdollaan luotiin Suomen ensimmäisen ammattilaissarjan rakenteet. Vuonna 1975 Kummola valittiin niin ikään Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitukseen, jossa hän on siitä lähtien toiminut yhtäjaksoisesti – pitempään kuin kukaan muu koskaan. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kummolasta tuli vuonna 1997 mutta jo sitä ennen hän oli varapuheenjohtajan ominaisuudessa suomalaisen jääkiekon vahva vallankäyttäjä.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) hallitukseen Kalervo Kummola nousi 1998 ja sen varapuheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2003. Selkeästi ja jämäkästi näkemyksensä esittävä Kummola on nauttinut arvostusta myös jääkiekkopiirien ulkopuolella. Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2004 lähtien.

Jääkiekon ohella Kalervo Kummola on luonut huomattavan uran liike- ja yhteiskuntaelämän saroilla. Hän on työskennellyt Vip Vision -tv-tuotantoyhtiön toimitusjohtajana sekä kokoomuksen kansanedustajana vaalikauden 1999–2003. Vuodesta 2004 Kummola on ollut Tampere-talon toimitusjohtaja.

Huhtikuussa 2016 Kalervo Kummolalle myönnettiin ensimmäisenä jääkiekkopersoonana Suomen urheilun merkittävin kunniamerkki, Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi.