#195

Lehterä Tero

Pelaaja

Aateloitu 2008

Lehterä Tero

Tero Lehterä oli vuoden 1995 maailmanmestari, joka monivaiheisella pelaajataipaleellaan avasi suomalaiskiekkoilijoille uusia uria.

Lehterällä on tärkeä rooli kasvattajaseuransa Kiekko-Espoon historiassa: hän laukoi keväällä 1992 ratkaisumaalin JoKP:n verkkoon espoolaisten varmistaessa nousunsa SM-liigaan. Lehterä pelasi Espoossa kaksi liigakautta, minkä jälkeen hän siirtyi Malmön kautta Jokereihin, jossa voitti kaksi SM-kultaa (1996 ja 1997). Myöhemmin hän pelasi SM-liigaa vielä Tapparassa, Bluesissa ja HPK:ssa.

NHL-ura Florida Panthersin organisaatiossa ei ottanut tulta, mutta vuonna 2003 Lehterä teki historiaa siirtyessään ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkoilijana Venäjän mestaruusliigaan. Hän pelasi Venäjällä kaksi kautta Nižnekamskin ja Nižni-Novgorodin joukkueissa ja ehti uransa loppuvuosina vielä kiekkoilla vielä Sveitsissä, Saksassa ja Tanskassakin.

Leijonamaajoukkueessa Lehterän ura oli lyhyt mutta kunniakas. Hän pelasi kaksi arvoturnausta saavuttaen molemmista mitalin: Lillehammerista 1994 olympiapronssin ja Tukholmasta 1995 MM-kullan.
Pelivuosiensa jälkeen Tero Lehterä on toiminut tv-kommentaattorina.