#104

Leppä Henry

Pelaaja

Aateloitu 1996

Leppä Henry

Turussa kiekkoilun oppinsa ammentanut Henry Leppä nousi Suomen mestariksi sekä MM- ja olympiajoukkueiden pelaajaksi Jokeri-vuosinaan. Helsinkiin siirtymisen ratkaisi aikanaan opiskelupaikka yliopiston voimistelulaitoksella.

Pikaluistelijana urheilu-uransa aloittanut ja TPS:n junioreissa ensimmäisen jääkiekkokautensa pelannut Henry Leppä siirtyi D-juniori-ikäisenä TuTo:n väreihin kavereiden mukana. Juniorivuosinaan hän pelasi myös jalkapalloa. TuTo pelasi vielä Suomen sarjassa kaudella 1964/65, kun Leppä nostettiin seuran edustusjoukkueeseen. Keväällä joukkue nousi SM-sarjaan ja 18-vuotias Henry Leppä debytoi syksyllä 1965 maan korkeimmalla sarjatasolla.

Neljän TuTo:ssa pelatun SM-sarjakauden jälkeen Leppä sai vuonna 1969 opiskelupaikan Helsingistä ja siirtyi samassa yhteydessä Jokereihin. Uransa huippukauden hän pelasi 1972/73, jolloin Jokerit voitti Suomen mestaruuden ja Henry Leppä oli Moskovan MM-kisoissa Leijonien pistetilaston ykkönen.

Kauden 1976/77 Leppä pelasi Sveitsin liigan HC Luganossa. Tämän vuoden jälkeen hän palasi vielä neljäksi kaudeksi Jokereihin. Neljät MM-kisat 1973–76 sekä Innsbruckin olympiakisat 1976 Leijonissa pelannut Leppä valmensi Jokereita I-divisioonassa kaudella 1987/88.