#148

Lindström Curt

Valmentaja

Aateloitu 2004

Lindström Curt

Ruotsalainen Curt Lindström jätti pysyvän jäljen suomalaiseen urheiluhistoriaan valmentamalla Leijonat maailmanmestaruuteen Tukholman MM-kisoissa 1995.

Juniorivuosinaan jalkapalloa ja jääkiekkoa kokeillut Lindström huomasi jo varhain lahjojensa viittaavaan paremmin valmennustehtäviin. 1980-luvun alkuun mennessä hän oli edennyt Ruotsin nuorten maajoukkueen valmentajaksi ja A-maajoukkueen valmennusryhmään hänet kutsuttiin 1984.

Tre Kronorin päävalmentajana Lindström toimi yhden kauden, joka päättyi MM-hopeaan Moskovan MM-kisoissa 1986. Seuraavana vuonna hän oli kakkosvalmentajana voittamassa Ruotsille maailmanmestaruutta.

Maajoukkuevuosien jälkeen Lindström haki uutta vauhti valmentajanuralleen Saksasta. Varsinainen noste löytyi sekin Saksasta, kun Lindström tapasi kevään 1993 MM-kisojen aikana Suomen Jääkiekkoliiton varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan. Seuraavalla kaudella 1993/94 Lindström toimi Leijonien päävalmentajana ja tuloksena oli heti olympiapronssi ja MM-hopea.

Jatkoajalla Kanadalle hävityn MM-finaalin jälkeen Suomella oli enää vain yksi pieni askel ylöspäin. Sen Leijonat onnistuivat ottamaan Curt Lindströmin johdolla Tukholman Globenissa äitienpäivänä 1995. MM-kulta heltisi 4–1-voitolla Ruotsista.

Maailmanmestaruuden jälkeen suureen kansansuosioon Suomessa noussut Lindström valmensi Leijonia vielä kaksi kautta. 2000-luvun puolella hän toimi ensin Latvian maajoukkueen valmentajana ja sen jälkeen SM-liigassa Ilveksen ja Jokerien luotsina.