#197

Myllys Jarmo

Pelaaja

Aateloitu 2008

Myllys Jarmo

Jarmo Myllystä voidaan pitää kaikkien aikojen leijonavahtina. Hän torjui Suomelle ensimmäisen olympiamitalin, ensimmäisen maailmanmestaruuden ja yhteensä viisi ensimmäisestä kuudesta arvokisamitalista.

Myllyksen kasvattajaseura oli ykkösdivisioonan Savonlinnan Pallokerho. SM-liigaa hän pelasi kolme kautta Ilveksessä ja kaksi Lukossa ennen siirtoaan NHL:ään 1988. Samana vuonna hän vartioi Suomen maalia Calgaryn olympiakisoissa, jossa Leijonat voittivat historiallisen ensimmäisen mitalinsa. Myllyksen NHL-ura Minnesotassa ja San Josessa ei ottanut tulta, mutta paluu Eurooppaan 1992 nosti hänet jälleen eturiviin. Legendan mainetta Myllys nauttii Suomen lisäksi Pohjois-Ruotsissa: hän pelasi kahdeksan kautta Luleå HF:ssä johtaen seuran sen ensimmäiseen Elitserienin mestaruuteen 1996. Uransa loppuvuosina hän kiekkoili vielä SM-liigan Bluesissa ja SaiPassa.

Euroopassa pelaava huippumaalivahti oli tärkeä valtti Suomen maajoukkueelle 1990-luvun puolivälissä. Myllyksen torjunnat olivat avainasemassa Leijonien voittaessa olympiapronssia Lillehammerissa ja MM-hopeaa Milanossa 1994, MM-kultaa Tukholmassa 1995 ja olympiapronssia Naganossa 1998. Mitalien määrää kasvattivat vielä MM-hopeat kakkosvahtina 1998 ja luukkumiehenä 2001.