#40

Nurmi Mauno

Pelaaja

Aateloitu 1986

Nurmi Mauno

Turkulainen Mauno Nurmi kuuluu harvalukuiseen pelaajajoukkoon, joka on yltänyt Suomen mestaruuteen sekä jääkiekossa että jalkapallossa. Useimmilla kahden lajin taitajilla jalkapallo jäi vuosien varrella sivuun, mutta Mauno Nurmi pelasi koko uransa huipulla molemmissa lajeissa.

Turkulainen jääkiekko ja TPS ehtivät saavuttaa yhden Suomen mestaruuden, keväällä 1956, ennen kuin tekojään puute heikensi olennaisesti turkulaisten mahdollisuuksia. Mauno Nurmi ehätti nuorena puolustajana kultajuhliin. Maajoukkueessa Nurmi pelasi kaikkiaan neljät MM-kisat 1957–62.

Jalkapalloilijana Nurmen ura huipentui vuoden 1968 Suomen mestaruuteen. Jalkapallokentillä Nurmi pelasi välihyökkääjänä ja laukoi parhaalla kaudellaan 1961 SM-sarjassa peräti 17 osumaa. Jääkiekossa Nurmi oli jo ehtinyt lopettaa kevään 1966 jälkeen mutta hän palasi kaukaloihin vielä vuonna 1969 nostamaan TPS:n takaisin SM-sarjaan.

Pelaajatyyppinä Nurmi oli ensimmäisiä hyökkääviä puolustajia, jonka nousut haastoivat omat pelaajat ottamaan puolustusvastuuta. Nurmella oli taiturimainen mailatekniikka, jonka ansiosta hän saattoi pitää kiekkoa pitkään ja rakentaa joko itselleen tai joukkuetovereille maalipaikkoja.