#52

Partinen Lalli

Pelaaja

Aateloitu 1987

Partinen Lalli

Lalli Partisen nimi herättää pelonsekaista kunnioitusta tänäkin päivänä. HIFK:n ”punainen kolmonen” oli kotimaan kaukaloiden jäähykuningas ja ainoa leijonapelaaja, jota kavahti itse punakonekin.

Partinen aloitti jääkiekkouransa Lappeenrannan Pallossa, josta hän siirtyi suomensarjan Saimaan Palloon 1958. Hän pelasi aluksi laitahyökkääjänä, mutta varsin pian pelipaikaksi vakiintui vasemman puolustajan tontti. Vähiten ei ollut Lallin ansiota, että SaiPa nousi mestaruussarjaan 1959 ja valloitti seurahistorian ensimmäisen ja vieläkin ainoan mitalin, pronssin, 1966.

Arvokisauransa Partinen aloitti komeasti Tampereen MM-kisoista 1965, joista kotiyleisön muistiin jäi hänen taklausvoittonsa kolmesta kanadalaisesta yhdellä kertaa. Uralle kertyi yhteensä kuusi arvoturnausta, viimeksi Moskovassa 1973.

SaiPan Lalli suostui jättämään vasta, kun seura putosi SM-sarjasta 1969. Uudeksi osoitteeksi tuli HIFK, jonka fyysinen pelityyli sopi Partisen pirtaan täydellisesti. ”Punainen kolmonen” juhli Suomen mestaruutta heti ensimmäisenä kautenaan tähtirinnoissa 1970 ja toista 1974. Partisen kiekkoura päättyi pitkän pelikiellon saattelemana keväällä 1977, minkä jälkeen loppulukemaksi voitiin kirjata 858 pääsarjatason jäähyminuuttia.

Myöhemmin Lalli Partinen toimi Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana ja joukkueenjohtajana monilla maajoukkuetasoilla. SaiPa on nostanut hallinsa kattoon hänen pelipaitansa, numeron 3.