#91

Rautakallio Pekka

Pelaaja

Aateloitu 1993

Rautakallio Pekka

”Rocky” Rautakallio oli ensimmäinen suomalainen jääkiekkoilija, joka esiintyi NHL:n All Stars -ottelussa. Järkähtämätön pakki pelasi yli 20 vuotta Suomen ja Pohjois-Amerikan huipputasolla ja on antanut nimensä SM-liigan parhaalle puolustajalle jaettavalle palkinnolle.

Porilaisen Rosenlewin Urheilijoiden kasvatti nostettiin Ässien edustusjoukkueeseen jo 15-vuotiaana vuonna 1968. Rautakallio edusti patarintoja seitsemän perättäistä SM-sarjakautta voittaen Suomen mestaruuden 1971. Rockyn palveluksia tarvitsi pian maajoukkuekin: ensimmäisen seitsemästä MM-turnauksestaan hän pelasi Prahassa 1972.

Vahvat otteet kevään 1975 MM-turnauksessa Länsi-Saksassa herättivät ammattilaisvärvärienkin kiinnostuksen. Rautakallio pelasi kaksi seuraavaa kautta WHA-liigan ”suomalaisseurassa” Phoenix Roadrunnersissa. Kun tämä teki konkurssin 1977, oli edessä paluu Poriin. Rautakallio pelasi kaksi loistavaa SM-liigakautta, jotka palkittiin Ässien mestaruudella 1978 ja valinnalla Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi 1979.

Syksyllä 1979 Rocky palasi Amerikkaan osoitteenaan NHL:n Atlanta Flames, joka vuotta myöhemmin siirtyi Calgaryyn. Vuonna 1982 hänet valittiin Flamesin edustajaksi NHL:n All Stars -otteluun. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kunnia osui suomalaispelaajan kohdalle. Tilaisuuden juhlavuutta lisäsi sekin, että ottelu pelattiin Washingtonissa ja ohjelmaan kuului käynti Valkoisessa talossa presidentti Reaganin käteltävänä.

Palattuaan kotimaahan 1982 Rautakallio kiekkoili vielä viisi kautta HIFK:ssa voittaen uransa kolmannen SM-kultamitalin 1983. Hän on myöhemmin tehnyt pitkän uran valmentajana eritoten Sveitsissä. SM-liigassa Rautakallio on luotsannut Kiekko-Espoota ja Porin Ässiä.