#122

Ruotsalainen Reijo

Pelaaja

Aateloitu 2000

Ruotsalainen Reijo

Kaikkein aikojen suomalaispuolustajaa pohdittaessa Reijo Ruotsalainen sijoittuu korkealle. Luisteluominaisuuksiensa ja pelinäkemyksensä ansiosta pienikokoinen puolustaja nousi huipputasolle myös NHL:ssä.

Oulun Kärppiin viisivuotiaana liittynyt ”Reksa” Ruotsalainen nousi seuransa edustusjoukkueeseen jo 15-vuotiaana. Kahta vuotta myöhemmin hän nousi seuransa mukana SM-liigaan kuuluen samaan aikaan Suomen nuorisomaajoukkueiden kantaviin voimiin. Kärppien voittaessa SM-kultaa 1981 Ruotsalainen oli joukkueensa paras maalintekijä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Suomen mestaruuden jälkeen Reijo Ruotsalainen valloitti New Yorkin ja NHL:n. New York Rangersissa hän jatkoi pistetehtailuaan SM-liigan malliin. Kaudella 1984/85 pieni suomalainen oli Rangersin paras pistemies. Viiden NHL-kauden jälkeen Ruotsalainen kaapattiin Sveitsin liigaan Berniin 1986/87, mutta jo saman kauden keväänä hän palasi NHL:ään voittamaan Stanley cupia Edmonton Oilersin riveissä.

Uransa toisen Stanley cupin hän saavutti keväällä 1990 niin ikään Oilersin väreissä. Välissä Ruotsalainen oli ollut Leijonien mukana voittamassa historiallista olympiahopeaa Calgaryssä 1988. SM-liigaa Ruotsalainen pelasi vielä kahdella kaudella 1990-luvulla Tapparassa ja KalPassa mutta pääosan NHL:n jälkeisistä pelikausistaan hän edusti sveitsiläisseuroja voittaen kolme kertaa maan mestaruuden. Uralle mahtui myös yksi kausi Ruotsissa.

Valmentajana Ruotsalainen palasi Pohjois-Amerikkaan ja toimi kaksi kautta ECHL-liigajoukkueiden apuvalmentajana Miamissa ja New Orleansissa. Suomeen ja Kärppien apuvalmentajaksi Ruotsalainen siirtyi 2001. Paluu kotikaupunkiin huipentui Kärppien SM-kultaan 2004. Myöhemmin Ruotsalainen on toiminut valmennustehtävissä Itävallassa ja Saksassa.