#190

Sallinen Riikka

Pelaaja

Aateloitu 2007

Sallinen Riikka

Riikka Niemisenä pelivuosinaan tunnettu hyökkääjä oli 1990-luvun lopulla monien mielestä maailman paras naisjääkiekkoilija. Hänen valintansa Jääkiekkoleijonaksi vuonna 2007 samaan aikaan Marianne Ihalaisen kanssa oli historiallinen. Mikään taho ei ollut aikaisemmin aateloinut naiskiekkoilijoita.

Jääkiekkouransa poikien peleissä aloittanut ja erinomaisesti menestynyt Riikka Nieminen hallitsi useita eri palloilulajeja. Vuonna 1989 hän voitti SM-kultaa jääkiekossa, jääpallossa, kaukalopallossa ja pesäpallossa kuuluen kaikissa joukkueensa ratkaisupelaajiin. Samana vuonna hän voitti naisleijonissa EM-kultaa.

Pesäpallossa vuoden naispelaajaksi kolmesti valittu Riikka Nieminen tunnetaan kuitenkin parhaiten jääkiekkoilijana. Naiskiekkoilijoiden päästyä mukaan olympiakisoihin Naganossa 1998 hän pelasi Suomen pronssijoukkueessa ja voitti kisojen pistetilaston sekä tuli valituksi turnauksen tähdistöön.

Kaikkiaan yhdeksän jääkiekon arvokisamitalia urallaan voittanut Suomen kaikkien aikojen naisjääkiekkoilija valittiin vuonna 2009 IIHF:n Hall of Fameen ensimmäisenä eurooppalaisena naispelaajana.

Pidettyään vuodet 2003-2013 taukoa aktiiviurallaan Riikka Välilä palasi hämmästyttävästi huipputasolle. Hän edusti Suomea Sotšin talviolympialaisissa 2014 ja oli voittamassa MM-pronssia 2015.