#129

Salmi Jorma

Pelaaja

Aateloitu 2003

Salmi Jorma

Samaan aikaan kun suomalainen jääkiekko oli vasta matkalla suureksi lajiksi ja johtavaksi talvipeliksi, Jorma Salmi pelasi Euroopan kovatasoisimmassa ammattilaissarjassa. Maajoukkueeseen hän pääsi vasta palattuaan kotimaahan.

Kotkalaisen jääpallon parissa luistelutaitonsa hankkinut Jorma Salmi kuului Kotkan Jäntevän jääkiekkojoukkueen perustajajäseniin. Ura sai kuitenkin erikoisen käänteen, kun Salmi matkasi yhden Tukholmassa IF Stocksundin riveissä pelatun kauden jälkeen Britanniaan. Siellä hän päätyi kesäsarjassa esitettyjen näyttöjen perusteella Brighton Tigers -ammattilaisjoukkueeseen kaudeksi 1954/55.

Salmen toinen seura Englannissa oli Nottingham Panthers syyskauden 1955/56. Englannin ammattilaisliigan muut pelaajat olivat kanadalaisia, joukossa muutama kiintiöbritti. Olosuhteet olivat luonnollisesti myös täysin erilaiset kuin Suomessa: kaikki ottelut pelattiin halleissa, kun Suomessa vasta suunniteltiin ensimmäistä tekojäätä. Työluvan mentyä umpeen vuoden 1955 päättyessä Salmi palasi Suomen ja siirtyi Tampereen Ilvekseen. Seuraavan kevään totuttelun jälkeen ”Gerry” Salmi näytti ammattimaista osaamistaan voittaen SM-sarjan pistetilaston kolmesti peräkkäin 1957–59.

Maajoukkueeseen Salmi liittyi palattuaan Suomeen. Hän esiintyi Leijona-paidassa kolmessa MM-turnauksessa 1957–59 ja amatöörioikeudet takaisin saaneena myös Squaw Valleyn olympiakisoissa 1960. Jorma Salmi pelasi 1960-luvulla vielä Ruotsissa ja työtehtävien myötä myös USA:ssa.