#232

Selänne Teemu

Pelaaja

Aateloitu 2015

Selänne Teemu

Teemu Selänne on kiistatta yksi Suomen kaikkien aikojen seuratuimpia kiekkoilijoita. Hänen edesottamuksiaan on seurattu tiiviisti siitä hetkestä lähtien, kun hän nousi Jokereiden I divisioonassa pelanneeseen edustusjoukkueeseen 1988 aina siihen hetkeen asti, kun hän keväällä 2014 ripusti luistimet naulaan – lopullisesti.

Teemu Selänne oppi kiekkoilun alkeet Espoossa EPS:ssa ja EJK:ssa siirtyen Jokereiden organisaatioon 15-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hän debytoi Jokerien I divisioonassa pelanneessa joukkueessa viiden ottelun myötä, oli nostamassa Jokereita takaisin SM-liigaan keväällä 1989 ja pelasi Jokereissa kolme kautta ennen siirtymistään NHL-kaukaloihin syksyllä 1992. Tosin kaudella 1989–90 molempien sääriluiden katkeaminen typisti kauden 11 ottelun mittaiseksi vaarantaen hänen kiekkotulevaisuutensa. Loukkaantumisesta johtuen SM-liigan päättäjät kömmähtivät seuraavalla kaudella eivätkä huomioineet Teemu Selännettä Vuoden tulokasta valittaessa vastoin Liigan laatimia kriteereitä palkinnon saajan kelpoisuudesta. Teemu Selänne palasi vielä Jokereiden paitaan 20 ottelun ajaksi NHL:n lock out-kaudella 1994–95 ollen voittamassa Euroopan Cup-mestatruutta.

Teemu Selänteen mitalisaalis Jokereissa oli yksi SM-kulta, yksi A-junioreiden SM-kulta ja yksi Euroopan Cup-mestaruus. Henkilökohtaisia palkintoja olivat valinnat Liigan allstars-kentällisiin 1991 ja 1992, Raimo Kilpiö-palkinto Liigan herrasmiespelaajana 1991, jolloin myös Liigapelaajat palkitsivat hänet Kultaisella kypärällä Liigan parhaana pelaajana, Aarne Honkavaara-palkinto sarjan parhaana maalintekijänä 1992, Iltalehden Kultaleijona-palkinto samoin vuonna 1992 ja valinta Eurooppa Cupin tähdistökentälliseen 1995.

Teemu Selänne edusti NHL:ssä Winnipeg Jetsiä, Mighty Ducks of Anaheimia, San Jose Sharksia, Colorado Avalanchea ja toisen kerran Anaheimia, joka oli muuttanut nimensä Anaheim Ducks-muotoon. Hän pelasi 21 kautta esiintyen 1451 runkosarjan ottelussa, joissa ampui 684 maalia ja keräsi 1457 tehopistettä. Hänen uskomaton tulokasvuoden NHL-ennätyksensä on 76 maalia, 56 maalisyöttöä ja 132 pistettä. Hänet palkittiin 1993 NHL:n vuoden tulokkaana Calder Trophyllä ja hän voitti Molson Cupin Winnipegin joukkueen sisäisessä kisassa eniten tähtiä koti-otteluissa saaneena pelaajana samana kautena, hänet valittiin NHL:n allstars-kenttään kahdesti ja II allstars-kenttään samoin kahdesti. Teemu Selänne pelasi 11 kertaa NHL:n tähdistöottelussa.

Teemu Selänne oli kolmasti NHL:n paras maalintekijä, jakaen kunnian kerran Alexander Mogilnyn ja kerran Peter Bondran kanssa. Hän oli ensimmäinen Maurice ”Rocket” Richard Trophyn voittaja, kun palkinto jaettiin ensimmäisen kerran 1999. Hänet palkittiin 2006 Bill Masterton Trophyllä, jonka kriteereinä ovat sisukkuus, urheiluhenkisyys ja omistautuminen jääkiekolle. Vihdoin kesällä 2007 Teemu Selänteen uran suurin unelma toteutui hänen nostaessaan Stanley Cupin ilmaan NHL:n mestarina Anaheimin riveissä.

Teemu Selänne on pelannut viidesti MM-kisoissa, kuudesti Olympiakisoissa, sivuten näin Raimo Helmisen ennätystä eniten olympiaturnauksia pelanneena jääkiekkoilijana maailmassa, kerran sekä 20-vuotiaiden MM-kisoissa että 18-vuotiaiden EM-kisoissa sekä kerran Canada Cupissa ja kahdesti World Cup of Hockey-turnauksissa.

Teemu Selänne voitti kerran MM-hopeaa ja kerran MM-pronssia, kerran olympiahopeaa ja kolmasti olympiapronssia, yhden 18-vuotiaiden EM-hopean sekä saavutti yhden Canada Cupin kolmossijan ja yhden World Cupin toisen sijan. Olympiamitalien määrässä hän jakaa tilaston ykkössijan Vladislav Tretjakin, Igor Kravchukin ja Jiri Holikin sekä leijonakollegojensa Ville Peltosen, Saku Koivun, Jere Lehtisen ja Kimmo Timosen kanssa. Hän voitti kahdesti Olympiakisojen pistepörssin ja on maailman kaikkien aikojen eniten maaleja ja tehopisteitä kerännyt olympiakiekkoilija. Hänet on valittu Olympiakisojen parhaaksi pelaajaksi 2014, parhaaksi hyökkääjäksi 2006 ja kahdesti kisojen allstars-kenttään. Teemu Selänne oli MM-kisojen paras pelaaja 1999, jolloin hänet valittiin kisojen allstars-kuusikkoon sekä paras hyökkääjä 2003, jolloin hän voitti kisojen maalikuninkuuden. Ensimmäinen valinta tähdistökenttään Teemu Selänteelle suotiin jo 18-vuotiaiden EM-kisoissa 1988.

Teemu Selänne kipparoi Leijonia vuoden 2002 Olympiakisoissa ja on toiminut neljästi joukkueen varakapteenina. Hänet on valittu kymmenen kertaa Vuoden Jääkiekkoilijaksi ja palkittu Suomen Leijonan ansioristillä 2010. Suomen Jääkiekkoliitto palkitsi hänet President’s Trophy-erikoispalkinnolla 1998 ja on kunnioittanut hänen peliuraansa nimettyään A-junioreiden parhaalle pelaajalle jaettavan palkinnon Teemu Selänne-palkinnoksi.