#36

Wasama Jarmo

Pelaaja

Aateloitu 1985

Wasama Jarmo

Tampereen Ilveksen ja Leijonien huippupuolustaja Jarmo Wasama oli 22-vuotiaana saavuttanut kaiken sen, mitä suomalainen jääkiekkoilija saattoi 1960-luvun puolivälissä saavuttaa. Hänet oli valittu Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi MM-kotikisojen vuonna 1965.

Helmikuussa 1966 Jarmo Wasaman vahvassa nousukiidossa ollut jääkiekkoilijan ura ja koko nuori elämä katkesi auto-onnettomuudessa. 1950-luvulla Tampeella toimi jo useita jääkiekkoseuroja. Wasaman kasvattajaseura oli Tampereen Palloilijat, TaPa.

Jarmo Wasaman isä Matti Wasama oli jo pelannut Ilveksessä ja Suomen maajoukkueessa 1930-luvulla. Jarmo Wasama nostettiin 16-vuotiaana, kaudella 1960/61, Ilveksen edustusjoukkueeseen. Heti ensimmäisellä kaudellaan hän pelasi kaikki 18 SM-sarjaottelua. A-maajoukkueeseen päästyään Wasamasta tuli paitsi ensimmäinen toisen polven Leijona-pelaaja, saman tien myös joukkueen puolustuksen vakionimi. Hän ehti pelata kolmet MM-kisat 1962–65 sekä Innsbruckin 1964 olympiakisat.

Pelaajana Jarmo Wasama antoi kaukalossa kaikkensa. Hän ei loistanut yksittäisillä ominaisuuksilla – hän oli hyvä kaikessa ja tasapainoisen paketin sinetöi esimerkillinen asenne. Kotikaukalossa pelaamissaan MM-kisoissa 1965 puolustaja Wasama oli Leijonien pistetilaston ykkönen.