#74

Helenius Matias

Vaikuttaja

Aateloitu 1991

Helenius Matias

Matias Helenius palveli suomalaista jääkiekkoa kahdessa täysin erilaisessa roolissa: TuTon SM-sarjajoukkueen isänä ja maajoukkueen pitkäaikaisena huoltajana.

Heleniuksella ei omaa pelaajataustaa juuri ollut, mutta jo 1950-luvun alussa hän tuli vahvasti mukaan turkulaiseen jääkiekkoon tuomarina ja ennen kaikkea valmentajana. Turun Pyrkivää, Palloseppoja ja Kiekkoilijoita aiemmin luotsannut Helenius tarttui Turun Tovereiden ruoriin 1961. Muutamassa vuodessa hän nosti TuTon varteenotettavaksi paikallishaastajaksi TPS:lle. Tarkkasilmäinen Helenius hankki seuraan nuoria lupauksia, joista hän kasvatti huippupelaajia, tunnetuimpina niminä Urpo Ylönen ja Seppo Lindström.

TuTo nousi Heleniuksen johdolla SM-sarjaan 1965 ja pysyi siellä 10 kautta parhaina saavutuksina SM-pronssit 1968 ja 1970. Helenius itse ”loikkasi” TPS:ään 1972 mutta palasi vielä TuToon kahden vuoden kuluttua. Keväällä 1975 seura kuitenkin putosi SM-sarjasta ja sen parhaat pelaajat siirtyivät TPS:ään. Vähiten ei ollut heidän ansiotaan, että TPS voitti SM-liigan ensimmäisen mestaruuden 1976.

Suomen maajoukkueen huoltajana Helenius oli aloittanut jo 1967. Vuoteen 1975 saakka hän hoiti tointa oman valmennustyönsä ohessa. Näkymätöntä ja nurkumatonta työtään Leijonien taustalla Matias Helenius teki aina vuoteen 1983 saakka.