#210

Jalonen Jukka

Valmentaja

Aateloitu 2011

Jalonen Jukka

Jukka Jalonen on ensimmäinen suomalainen jääkiekon maailmanmestaruuspäävalmentaja. Hän johti Leijonat kultaan Slovakian MM-turnauksessa 2011.

Omalla pelaajataipaleellaan kaksi SM-liigaottelua JyPHT:ssä kiekkoillut Jalonen aloitti päävalmentajauransa Ilveksessä 1992. Myöhemmin hän valmensi SM-liigassa Lukkoa ja ykkösdivisioonassa Vaasan Sportia. Vuosituhannen vaihteen ympärillä hän kävi hankkimassa kansainvälisiä kannuksia Italian ja Ison-Britannian liigoista. Läpimurtonsa Jalonen teki kuitenkin HPK:n ruorissa vuosina 2001–07. Kuuden kauden aikana hän luotsasi Kerhon viidesti mitaleille, kohokohtana Suomen mestaruus 2006.

Suomen Jääkiekkoliiton palvelukseen Jalonen siirtyi 2007. Hän toimi Doug Sheddenin apuvalmentajana vuoden 2008 MM-turnauksessa Kanadassa ja siirtyi sitten tämän seuraajaksi päävalmentajana. Ensimmäinen sulka hattuun oli olympiapronssi Vancouverissa 2010. Bratislavassa 2011 tuli täysosuma: Jalosen johtamat Leijonat kukistivat MM-välierässä Venäjän 3–0 ja kaatoivat Ruotsin ikimuistoisessa finaalissa maalein 6–1.

Leijona-pestinsä jälkeen Jalonen siirtyi valmentamaan KHL-joukkueita luotsaten välissä nuoret Leijonat maailmanmestareiksi kotikisoissa 2016.