#14

Karumaa Matti

Pelaaja

Aateloitu 1985

Karumaa Matti

Hämeenlinnan Tarmon Ka-Ku-Ti-ketju oli 1950-luvun alussa Suomen kaukaloiden pelätyin yhdistelmä. Ketjun Ka-tavu tuli sen laitahyökkääjän Matti Karumaan nimen alkutavusta. Karumaa oli ketjun maalintekijä, Keijo Kuusela puolestaan pelinrakentaja ja Esko Tie karvasi vastustajalta kiekon.

Hämeenlinnassa koko elämänsä vaikuttanut Karumaa debytoi SM-tasolla monen ikätoverinsa tapaan keskellä sotaa pelatussa sotasarjassa talvella 1942–43. Tuolloin Tarmo jäi vielä sarjan hännille, mutta sodan jälkeen alkoi tulla mitaleitakin. Karumaan huippuvuodet osuivat 1950-luvun alkuun, jolloin hän voitti SM-sarjan pistetilaston kahteen otteeseen. Hänen peliuransa jatkui lopulta aina kevääseen 1959. Karumaa oli maalintekijänä ennen muuta voimahyökkääjä, joka murtautui tekopaikkoihin laukoen lujaa ja tarkasti.

Kultaseppäyrittäjänä Hämeenlinnassa työuransa tehnyt Karumaa pelasi SM-sarjassa kaikkiaan 146 ottelua – enemmän kuin kukaan hänen sukupolvensa Jääkiekkoleijonista. Maajoukkuemaaleja Karumaa laukoi MM-turnauksissa 1949 ja 1951 sekä Oslon 1952 talviolympialaisissa.