#208

Kiprusoff Marko

Pelaaja

Aateloitu 2011

Kiprusoff Marko

Marko Kiprusoff oli Suomen ensimmäisen maailmanmestaruusjoukkueen luottopuolustaja ja yhteensä kuusinkertainen arvokisamitalisti.

Kiprusoff teki SM-liigadebyyttinsä kasvattajaseurassaan TPS:ssä kaudella 1990/91. Uran alkuvaiheisiin kuului myös ykkösdivisioonaotteluita muissa turkulaisseuroissa TuTossa ja Kiekko-67:ssä. Läpimurto TPS:n liigamiehistössä tapahtui kaudella 1992/93. Arvokisadebyyttinsä Leijonissa Kiprusoff teki Lillehammerin olympiakisoissa 1994 palkintona pronssimitali. Valmentaja Curt Lindströmin luottopakkina Kiprusoff saavutti myös MM-hopeamitalin Milanossa 1994 ja kultamitalin Tukholmassa 1995.

Maailmanmestaruusjuhlien jälkeen Kiprusoff suuntasi yhdessä seuratoverinsa Saku Koivun kanssa Montrealiin. ”Kiprun” ura Canadiensissa jäi kuitenkin yhden kauden pituiseksi, kuten myös myöhempi NHL-jakso New York Islandersissa. Euroopan kaukaloissa Kiprusoff teki kuitenkin pitkän uran, osoitteina TPS:n ohella Elitserienin Malmö IF ja sveitsiläinen Kloten. Viimeisinä pelivuosinaan hän esiintyi vielä Ranskan ja Unkarinkin mestaruusliigoissa.

Leijonamaajoukkueessa Kiprusoff saavutti Lindströmin ajan kolmen mitalin lisäksi vielä kolme MM-hopeaa: 1998, 1999 ja 2001.