#207

Lehtinen Jere

Pelaaja

Aateloitu 2011

Lehtinen Jere

Kolminkertainen Selke Trophyn voittaja Jere Lehtinen oli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka saavutti sekä MM-kultaa että Stanley Cupin mestaruuden.

Jere Lehtinen aloitti jääkiekkouransa Kiekko-Espoossa. Hän olikin vielä ykkösdivisioonapelaaja, kun hänet keväällä 1992 nimettiin ensi kerran Suomen MM-kisajoukkueeseen. Kisamatka Tšekkoslovakiaan tuotti yllättäen MM-hopeamitalin. Lehtinen siirtyi 1993 TPS:ään, jonka riveissä hän voitti Suomen mestaruuden 1995. Curt Lindströmin valmentamassa maajoukkueessa Lehtinen muodosti ikätoveriensa Saku Koivun ja Ville Peltosen kanssa kuuluisan ”Tupu–Hupu–Lupu” -ketjun, joka oli pääroolissa Suomen saavuttaessa olympiapronssia Lillehammerissa, MM-hopeaa Milanossa 1994 ja kirkkaimpana kruununa maailmanmestaruuden Tukholmassa 1995.

MM-juhlien jälkeen Lehtinen siirtyi Pohjois-Amerikan ammattijäille. Nykyjääkiekolle harvinaisesti hän vietti koko NHL-uransa, 14 kautta, yhdessä joukkueessa. Myös Dallas Starsissa Lehtinen kuului kantaviin voimiin, ei vähiten keväällä 1999, kun seura voitti historiansa ensimmäisen Stanley Cupin. Lehtisen NHL:ssä nauttimaa arvostusta kuvasti se, että hän voitti peräti kolmesti liigan parhaalle puolustavalle hyökkääjälle myönnettävän Selke Trophyn (1998, 1999, 2003).

Lehtinen oli itseoikeutettu valinta kaikkiin Leijonien suurturnauksiin. Olympiakisoista hän saavutti Lillehammerin pronssin lisäksi pronssia Naganossa 1998, hopeaa Torinossa 2006 ja pronssia Vancouverissa 2010. MM-kisoihin hän NHL-uransa aikana sitä vastoin ehti vain kerran, tuloksena hopeamitali Moskovasta 2007.