#113

Kurri Jari

Pelaaja

Aateloitu 1998

Kurri Jari

Jari Kurri oli ensimmäinen suomalainen jääkiekon maailmantähti. Hän voitti neljä Stanley Cupia legendaarisen Wayne Gretzkyn rinnalla ja viidennen ilman tätä. Lopettaessaan 17 kautta kestäneen NHL-uransa Kurri oli liigan historian paras eurooppalainen ja ei-kanadalainen maalintekijä ja pistemies.

Debyyttinsä SM-liigassa Kurri teki kasvattajaseurassaan Jokereissa kaudella 1977/78. Samana talvena Helsingissä pelatussa alle 18-vuotiaiden EM-turnauksessa hän iski Suomen voittomaalin jatkoajalla finaalissa Neuvostoliittoa vastaan. Vuonna 1980 Kurri pelasi Leijonien olympiamiehistössä Lake Placidissä ja siirtyi kauden päätteeksi NHL:n Edmonton Oilersiin.

Edmontonissa Kurri sijoitettiin tähtisentteri Wayne Gretzkyn oikealle laidalle. Liigahistorian parhaisiin kuulunut tutkapari johti Oilersin ensi kerran Stanley Cupin finaaleihin 1983 ja mestaruuteen seuraavana vuonna. Voitonjuhlia vietettiin myös 1985, 1987 ja 1988. Viimeisinä vuosina Gretzkyn ja Kurrin ketjun täydensi Esa Tikkanen. Gretzkyn lähdettyä joukkueesta 1988 Kurri osoitti tulevansa toimeen myös ilman häntä johtamalla Edmontonin viidenteen mestaruuteen keväällä 1990.

Vietettyään yhden kauden Italiassa Kurri palasi vielä NHL:ään Los Angeles Kingsin joukkueeseen. Myöhemmin hän pelasi vielä New York Rangersissa, Anaheimissa ja Coloradossa. Jari Kurri lopetti uransa 1998 tehopistelukemiin 601+797=1398, jotka pysyivät pitkään eurooppalaisten pelaajien ennätyksinä.

Pelatessaan NHL:n huippuseuroissa Kurri ei useinkaan ehtinyt Leijonien MM-kisajoukkueisiin. Arvokisauransa hän kuitenkin pääsi päättämään upeasti mitaliin Naganon olympiakisoissa 1998. Pronssiottelussa Kurri iski Suomen avausmaalin Wayne Gretzkyn johtamaa Kanadaa vastaan.

Kurri sai pelaajauransa aikana vain yhden NHL-palkinnon: herrasmiespelaajan Lady Byng -pokaalin 1985. Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi hänet valittiin yhdeksänä vuotena peräkkäin (1982–90). Myöhemmin tunnustuksia on kertynyt lisää. Kurri on nimetty niin IIHF:n kuin NHL:n ja Suomen urheilunkin Hall of Fameen. Vuonna 2002 Salt Lake Cityn talviolympiakisojen urheilijat valitsivat hänet neljän vuoden kaudelle Kansainvälisen Olympiakomitean jäseneksi.

Palveluksiaan Suomen jääkiekolle Jari Kurri jatkoi Leijona-maajoukkueen general managerina sekä samassa tehtävässä Jokerien KHL-joukkueessa vuodesta 2013.