#108

Lehtonen Erkki

Pelaaja

Aateloitu 1997

Lehtonen Erkki

Tapparassa kuusi SM-kultaa voittaneen hyökkääjä Erkki Lehtosen uran huippuhetki osui Calgaryn 1988 olympiakisojen viimeiseen otteluun, jossa hän laukoi voittomaalin Suomen kukistaessa Neuvostoliiton 2–1. Voitto kirkasti Leijona-historian ensimmäisen mitalin hopeaksi.

Lehtonen aloitti yhtä aikaa koulunkäynnin ja jääkiekon Tapparassa. Koulutie vei aikanaan ekonomiksi Tampereen yliopistossa ja peliura olympiahopean ohella kuuteen Suomen mestaruuteen. Keskushyökkääjän tontille B-juniori-ikäisenä siirtynyt Lehtonen kiekkoili viimeisen juniorivuotensa Pohjois-Amerikassa. Tapparan SM-liigajoukkueeseen hän nousi kaudella 1977/78. Ensimmäinen liigakausi tuotti jo hopeisen mitalin ja kymmenen vuotta myöhemmin, keväällä 1988 Lehtosella oli palkintokaapissa kuusi Suomen mestaruutta.

Erkki Lehtonen pelasi kauden 1988/89 Saksassa, Preussen Berlinin väreissä. Sieltä hän palasi Tapparaan vielä kahdeksi kaudeksi 1989–91. Leijonissa Lehtonen pelasi Moskovan MM-kisat 1986 ja Calgaryn olympiaturnauksen 1988, jossa hän oli Leijonien pistetilaston kärjessä.