#101

Leinonen Mikko

Pelaaja

Aateloitu 1995

Leinonen Mikko

Mikko Leinosen uralle mahtuu monia tärkeitä otteluita, maaleja ja syöttöjä, mutta yksi ottelu on ylitse muiden. Huhtikuussa 1982 NHL:n pudotuspelien ottelussa hän sai syöttöpisteen kuuteen seuransa New York Rangersin tekemistä maaleista. Ottelukohtaista ennätystä pystyi myöhemmin sivuamaan Wayne Gretzky.

Tapparan kasvatti Mikko Leinonen aloitti jääkiekkoilijan taipaleensa seuran E-junioreissa 1960-luvun alussa. 18-vuotiaana, kaudella 1973/74, hän nousi Tapparan edustusjoukkueeseen. Tulokaskaudellaan Leinonen laukoi peräti 26 maalia. Myös seura menestyi hyvin: Mikko Leinosen neljä ensimmäistä SM-sarjakautta tuottivat kaksi mestaruutta ja kaksi hopeaa.

Kaudeksi 1977/78 Leinonen siirtyi Ruotsin Elitserieniin ja MoDo:n paitaan. Saman kauden päätteeksi hän pelasi ensimmäisen kerran MM-kisoissa. Taitavana ja juonikkaana sentterinä tunnettu Leinonen siirtyi Ruotsista Oulun Kärppiin kahdeksi kaudeksi 1979–81, joista jälkimmäinen päättyi Suomen mestaruuteen. Kärpät oli Leinosen seura toistamiseen NHL-visiitin jälkeen. Liigauransa hän päätti KalPassa keväällä 1987.

Mikko Leinonen pelasi NHL:ssä vuosina 1981–84 New York Rangersissa ja keväällä 1985 Washington Capitalsissa. Maajoukkueessa Leinosen huippuhetkiä olivat ratkaisumaalit Lake Placidin olympiaturnauksessa 1980. Pelivuosien jälkeen Leinosen ura on jatkunut Tapparan toimitusjohtajana.