#100

Levo Tapio

Pelaaja

Aateloitu 1995

Levo Tapio

Porilaisen Tapio Levon kaikki ominaisuudet olivat kohdallaan puolustajan tontille: hän hallitsi taitavan kiekollisen pelin, rajut taklaukset sekä laukoi kovaa ja tarkasti. Ässien junioreista tie vei MM- ja olympiakisoihin sekä Kanada-cupiin ja NHL-kaukaloihin.

Tapio Levon kasvattajaseura oli RU-38, joka muuttui seurafuusion jälkeen Ässiksi. Ässiä Levo edusti SM-sarjassa aina vuoteen 1981 saakka saavuttaen 1978 Suomen mestaruuden. Leijonien MM-joukkueessa Levo debytoi 1976 Katowicessa.

NHL:ään Levo siirtyi kokeneena pelaajana vuonna 1981. Tuossa vaiheessa takana oli jo kahdeksan kautta SM-sarjaa ja arvoturnauksia koko joukko: kahdet MM-kisat, olympiakisat 1980 sekä Kanada-cup 1976. NHL:ssä Levo viihtyi kaksi kautta. Seurana oli Colorado Rockies, joka muutti 1982 kotipaikkaa ja otti nimen New Jersey Devils. Ensimmäisellä NHL-kaudella Tapio Levon käsi murtui mutta toisen kauden hän pelasi kokonaan. Kahden kauden NHL-ura tuotti 107 ottelussa puolustajalle komeat 69 tehopistettä.

Leijonat saivat MM-kotikisoihinsa 1982 vahvistukseksi kolme NHL-ammattilaista, yhtenä heistä Tapio Levon. Hän saapui NHL:stä myös Saksan MM-kisoihin 1983. Näiden MM-turnausten jälkeen Levo jätti Leijonat mutta pelasi SM-liigaa Ässissä aina vuoteen 1992 saakka. Viimeisen liigakautensa Levo edusti HPK:ta.