#7

Linkosuo Juhani

Vaikuttaja

Aateloitu 1985

Linkosuo Juhani

Jääkiekkomaalivahtina viiteen Suomen mestaruuteen ja MM-kisaedustukseen yltäneen Juhani Linkosuon nimi on tuttu myös siviiliuran puolelta: hänen johtamansa leipomoalan perheyrityksen nimessä.

Linkosuon leipuri-isä muutti perheineen Helsingistä Tampereelle Juhanin ollessa 13-vuotias. 1930-luvun lopun Tampereella jääkiekko keräsi piiriinsä lahjakkaita urheilijapoikia. Linkosuo pääsi mukana Ilveksen toimintaan ja voitti kilpailun halutusta maalivahdin pestistä. Mestaruussarjatasolle hän nousi sotasarjassa 1942–43.

Jääkiekon ohella Linkosuo opiskeli. Ylioppilastutkinnon jälkeen suunnitelmissa oli juristin ura, mutta lopulta hän päätyi isänsä toiveiden mukaisesti konditoria-alalle, jonka opiskelu vei Yhdysvaltoihin saakka. Aina vuoteen 1995 saakka oli urheiluvisailujen kompakysymyksenä: kuka suomalainen jääkiekkoilija on voittanut maailmanmestaruuden? Vastaus oli Juhani Linkosuo, jonka kerrottiin voittaneen kondiittorien maailmanmestaruuden kakunteossa.

Vuonna 1959 päättyneen peliuransa jälkeen Linkosuo keskittyi leipomonsa johtamiseen ja alan kehitystyöhön. Kymmentä vuotta myöhemmin hän oli virittelemässä suomalaista veteraanijääkiekkoa. Linkosuo on 1979 perustetun Jääkiekkomuseoyhdistyksen perustajajäseniä.

Juhani Linkosuon merkittävin panos suomalaiseen jääkiekkoon oli järjestäytyneen junioritoiminnan käynnistäminen. Ilves oli edelläkävijä, kun Juhani Linkosuo organisoi seuralle Tampereen kaupunginosien välisen juniorisarjan sotatalvena 1943–44 oltuaan sotasairaalassa.