#238

Lydman Toni

Pelaaja

Aateloitu 2016

Lydman Toni

Puolustaja Toni Lydman on yksi kokeneimmista suomalaisista NHL-puolustajista. Lahden Kiekkoreippaan kasvatti oli urallaan myös maajoukkueen luottopelaajia useissa arvoturnauksissa.

Lydman debytoi pääsarjatasolla syksyllä 1996 Tapparan riveissä. Ensimmäisen A-maaottelunsa hän pelasi jo ennen liigadebyyttiään 18-vuotiaana keväällä 1996. Toisella kaudellaan SM-liigassa hän otti isoja kehitysaskeleita ja nousi myös Leijonien MM-joukkueeseen. Ura jatkui HIFK:ssa, ja hänet valittiin SM-liigan parhaaksi puolustajaksi kaudella 1999–2000.

NHL:ään Lydman siirtyi syksyksi 2000 ja raivasi saman tien pelipaikan Calgary Flamesin kokoonpanosta. Keväällä 2004 hän oli kamppailemassa myös Stanley Cupista NHL:n finaaliotteluissa.

Luotettava peruspuolustaja siirtyi vuonna 2005 Buffalo Sabresin riveihin, jossa hän pelasi viiden kauden ajan. NHL-uran kolme viimeistä kautta Lydman edusti Anaheim Ducksia. 12 kautta kestäneellä ja NHL-urallaan Lydman pelasi kaikkiaan 847 ottelua – suomalaispuolustajista viidenneksi eniten kautta aikojen.

Lydman pelasi A-maajoukkueessa viidet MM-kisat ja edusti Leijonia kahdesti olympiakisoissa. Olympiahopean ja –pronssin lisäksi Lydmanin palkintokaapissa on kaksi MM-hopeaa ja yksi –pronssi. Lydman pelasi myös World Cupin finaaleissa syksyllä 2004. Leijonia hän edusti kaikkiaan 114 A-maaottelussa.

Uransa jälkeen Lydman palasi takaisin HIFK:n organisaatioon ja jakaa kiekko-osaamistaan juniorivalmennuksessa.