#153

Mäkinen Aimo

Vaikuttaja

Aateloitu 2004

Mäkinen Aimo

Rakennusmestari Mäkinen muistetaan jääkiekkoseura Jokerien perustajana ja värikkäänä mesenaattina. Hänen toimintansa antoi ratkaisevan sysäyksen suomalaisen jääkiekon ammattilaistumiselle ja ammattimaistumiselle.

Helsingissä rakennusyrittäjänä vaurastunut Aimo Mäkinen oli alun perin pesäpallomiehiä. Kun pääkaupungin pesäpallotoiminta alkoi 1960-luvulla hiipua, hän ryhtyi rahoittamaan Töölön Vesan jääkiekkojoukkuetta. Kun suomensarjassa pelannut Vesa sortui velkoihinsa 1967, Mäkinen perusti sen paikalle jääkiekon erikoisseuran nimeltä Jokerit.

Kun Jokerit nousi SM-sarjaan 1969, Mäkinen avasi paksun lompakkonsa ja värväsi seuraan useita maajoukkuetason huippunimiä. Vaikka Jokerit voitti Mäkisen aikana vain yhden mestaruuden (1973), hänen värväystoimintansa nosti suomalaisten huippupelaajien palkat uudelle tasolle ja asetti korkeampia vaatimuksia SM-sarjaseurojen toiminnalle. Tämä puolestaan johti SM-liigan perustamiseen 1975.

Aimo Mäkisen sydäntä lähellä oli kuitenkin myös jääkiekon junioritoiminta. Hän rahoitti vuonna 1969 käynnistynyttä helsinkiläisjuniorien ”Kanada-sarjaa”, joka kasvatti Jari Kurrin ja Esa Tikkasen kaltaisia tulevaisuuden tähtiä.