#253

Nummelin Petteri

Pelaaja

Aateloitu 2019

Nummelin Petteri

Toisen polven huippukiekkoilija debytoi SM-liigassa lokakuussa 1992 kasvattajaseuransa TPS:n paidassa. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan SM-liigassa 1993-94 Nummelin kirjasi runkosarjassa 38 pistettä ja tuli valituksi kauden parhaaksi puolustajaksi.

Vuotta myöhemmin hän edusti Leijonia ikimuistoisissa Tukholman MM-kisoissa ja oli voittamassa Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta. Vuosina 1995-07 Nummelin kuului Leijonien MM-miehistön vakiokokoonpanoon peräti 13:na keväänä peräkkäin.

Nummelin pelasi A-maajoukkueessa huikean uran: 15 MM-kisat ja yhdet olympiakisat. Hän puki Leijona-paidan päälleen peräti 257 kertaa 18 kauden aikana. Hän kokosi maaotteluissa puolustajalle huimat 154 pistettä, joilla hän on Leijonien kaikkien aikojen viidenneksi paras pistemies.

MM-kisoissa Nummelin valittiin kahdesti turnauksen parhaaksi puolustajaksi ja peräti viidesti kisojen tähdistökentälliseen. Vain Neuvostoliiton legendaariset Vjatsheslav Fetisov ja Sergei Makarov ovat keränneet enemmän valintoja All Stars –kentälliseen.

Huipputason kiekollisena puolustajana tunnettu Nummelin pelasi SM-liigassa yhteensä 197 ottelua TPS:n, Lahden Reippaan ja Lukon paidoissa. Hän voitti urallaan yhden Suomen mestaruuden keväällä 1995 ja kaikkiaan kolme SM-mitalia.

Kevään 1995 maailmanmestaruuden jälkeen Nummelin pelasi kaksi kautta Ruotsissa. Ura jatkui tämän jälkeen Sveitsissä Davosin paidassa kolmen kauden ajan.

NHL:ään Nummelin varattiin vasta 27-vuotiaana kesällä 2000. Hän siirtyi NHL:ään heti seuraavaksi kaudeksi, mutta visiitti Columbuksessa jäi yhden kauden mittaiseksi. Toisen jaksonsa Pohjois-Amerikassa hän pelasi Minnesotassa vuosina 2006-08.

2000-luvulla Nummelin pelasi NHL-vuosiensa välissä ja niiden jälkeen Sveitsissä ja nousi maan pääsarjan kulttipelaajien joukkoon. Luganon paidassa hän pelasi 10 kautta ja voitti maan mestaruuden kahdesti. Hän oli kuudesti sarjan tehokkain puolustaja ja voitti kerran jopa koko pistepörssin toisena puolustajana kautta aikojen. Nummelin on Sveitsin A-liigan kaikkien aikojen paras pistemies puolustajien vertailussa.

Ura pääsarjatasolla Suomessa päättyi keväällä 2016, mutta pelikokemusta kertyi sen jälkeen vielä Norjasta ja Japanista.