#20

Ohlson Jarl

Valmentaja

Aateloitu 1985

Ohlson Jarl

Jarl ”Jallu” Ohlson tunnetaan Tapparan jääkiekon isänä.

Ohlson aloitti SM-sarjauransa Tammerfors Bollklubbin (TBK) riveissä 1942. Maaliahneen hyökkääjän ansiolistalle kertyi kuuden kauden ajalta kolme SM-pronssia ja 37 maalia. Jo pelaajauransa aikana Ohlson ryhtyi opastamaan TBK:n nuoria pelaajia ja ripustettuaan luistimet naulaan 1949 hän käynnisti seuran junioritoiminnan. Jallu Ohlsonin perustamassa korttelisarjassa saivat oppinsa monet Tapparan myöhemmät suurnimet, kuten Esko Luostarinen, Seppo Liitsola ja Kalevi Numminen.

Myöhemmin Ohlson siirtyi TBK:n edustusmiehistön valmentajaksi ja luotsasi joukkueen kolmeen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen (1953, 1954, 1955). Hän toimi myös nuorten maajoukkueen valmentajana ja joukkueenjohtajana sekä A-maajoukkueen huoltajana vuoden 1954 MM-turnauksessa Tukholmassa.

Ohlsonin esimies sekä TBK:ssa että siviilityössä Tampereen Insinööritoimistossa oli Harry Lindblad. Miesten yhteisenä tavoitteena oli TBK:n muuttaminen pelkästään ruotsinkielisten seurasta Ilveksen haastajaksi koko Tampereen ykkösjoukkueena. Seuran nimi muutettiinkin vuonna 1955 Tapparaksi.

Nimenvaihdoksen jälkeen Tappara voitti Jarl Ohlsonin ohjauksessa vielä kaksi mestaruutta (1959, 1961). Valmennusuransa jälkeen Ohlson hoiti lyhyen aikaa myös Tapparan puheenjohtajan tehtäviä.