#29

Rastio Teppo

Pelaaja

Aateloitu 1985

Rastio Teppo

Teppo Rastio oli ensimmäinen raumalainen jääkiekon suurpelaaja.

Nuorena monia lajeja eri raumalaisseuroissa harrastanut ”Eetu” Rastio nostettiin Lukon edustusjoukkueeseen jo 16-vuotiaana kaudella 1950/51. Suomen maajoukkueessa Rastio teki arvokisadebyyttinsä Tukholman MM-turnauksessa 1954. Hän oli samalla ensimmäinen pelaaja, joka valittiin arvokisoihin Helsingin, Tampereen tai Hämeenlinnan ulkopuolelta.

Todellisen läpimurtonsa Rastio teki kuitenkin vasta siirryttyään opintojensa perässä Tampereen Ilvekseen 1956. Kaksi kautta tupsukorvissa toi kaksi Suomen mestaruutta ja valinnan Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi 1957. Tampereen-vuosinaan Rastio pelasi myös jalkapalloa SM-sarjan Ilves-Kissoissa saaden tililleen jopa yhden A-maaottelun. Rakennusmestariksi valmistunut Rastio osallistui myös maan ensimmäisen tekojääradan valmistamiseen Tampereelle 1956.

Palattuaan Raumalle 1958 Rastio jatkoi uraansa Lukossa. Koska seurassa oli 1960-luvun alkuvuosina kosolti lupaavia hyökkääjiä, hän sai siirron puolustajaksi. Lukon ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruuden tuoneella kaudella 1962/63 Rastio voittikin SM-sarjan syöttötilaston. Rastio lopetti pelaajauransa vasta 1971 tahkottuaan SM-sarjaa 18 kautta.

Rastio on vaikuttanut jääkiekkomaailmassa myös siviilitoimessaan rakennusmestarina sekä lääninhallituksen liikuntapaikkatarkastajana.