#134

Ruuttu Christian

Pelaaja

Aateloitu 2003

Ruuttu Christian

Christian Ruuttu pelasi yhdeksän vahvaa kautta NHL:ssä mutta ei koskaan päässyt mukaan voittaviin joukkueisiin. Niinpä hänestä tulikin yhdentoista arvoturnauksen kävijä leijonajoukkueen luottosentterinä.

Lappeenrannassa syntynyt mutta Porissa kasvanut Christian Ruuttu aloitti SM-liigauransa Ässissä kaudella 1982/83. Buffalo Sabres varasi lahjakkaan sentterin samana keväänä, mutta Ruuttu halusi suorittaa kauppatieteiden tutkinnon ennen siirtymistään rahajäille. Hän saapui viimein Buffaloon 1986 ja valloitti rohkealla pelityylillään nopeasti vakiopaikan maailman kovimmassa liigassa. Ruuttu pelasi Sabresissa kuusi kautta ja jatkoi NHL-uraansa vielä Chicagossa ja Vancouverissa. Hänen nauttimaansa arvostusta kuvaa sekin, että hänet valittiin ainoana eurooppalaisena joukkueensa edustajaksi NHL:n pelaajayhdistykseen.

Ruutun joukkueet eivät koskaan edenneet pitkälle NHL:n pudotuspeleissä, joten hän oli lähes aina leijonaluotsien käytettävissä kevään MM-kisavalinnoissa. Hän oli Suomen paras pistemies Sveitsin MM-kisoissa 1990 sekä vuosien 1987 ja 1991 Kanada-cupissa. MM-hopeamitalilla Ruuttu palkittiin Prahassa 1992 ja Milanossa 1994.

NHL-uransa jälkeen Ruuttu kiekkoili vielä Ruotsissa ja Sveitsissä ennen paluutaan kotimaahan. Viimeiset pelikautensa hän vietti SM-liigassa HIFK:ssa ja Bluesissa. Myöhemmin hän on toiminut Espoon Bluesin johtotehtävissä ja sen jälkeen NHL-kykyjenetsijänä.