#94

Saari Eero

Pelaaja

Aateloitu 1994

Eero Saari oli sodanjälkeisiä kiekkokaukaloita hallinneen Ilveksen vakiolaituri. Hän voitti tupsukorvissa kuusi Suomen mestaruutta ja kaksi hopeamitalia.

”Roopena” aina tunnettu Eero Saari nousi 16-vuotiaana Ilveksen edustusmiehistöön ensimmäisellä rauhanajan SM-sarjakaudella 1944/45. Aikalaistensa tavoin hänkin oli hankkinut luistelutaitonsa pelaamalla aiemmin etupäässä jääpalloa. Kahdeksan seuraavan vuoden aikana Ilves taisteli Suomen mestaruudesta joka kevät häviten sen vain kahdesti (1948 ja 1949) Hämeenlinnan Tarmolle. Vuonna 1952 Ilveksen mestarijoukkue kuitenkin hajosi monen runkomiehen siirtyessä paikallisvastustaja TBK:hon. Saari ei tupsukorvia hylännyt, vaikka menestystä ei enää tullutkaan. Hän lopetti kiekkouransa Ilveksen pelaajana keväällä 1956.

Saari oli nimetty Suomen joukkueeseen vuoden 1949 MM-kisoihin Tukholmaan, mutta rehtori kielsi abiturientilta moisen matkan koulusta erottamisen uhalla. Roope pääsi kuitenkin kamppailemaan isänmaan puolesta Pariisin MM-kisoihin 1951 sekä Oslon olympiakisoihin 1952. Urheilu-uransa jälkeen Saari hankki mainetta arkkitehtinä.