#95

Tie Esko

Pelaaja

Aateloitu 1994

Tie Esko

”Ka-Ku-Ti” oli yksi suomalaisen kiekkohistorian kuuluisimmista hyökkäysketjuista. Esko Tie oli sen oikea laituri, kiekkojen karvaaja ja maalisyöttöjen tarjoaja.

Hämeenlinnan Tarmo voitti Suomen mestaruudet 1948 ja 1949 ykkösketjunaan Matti Karumaa–Keijo Kuusela–Eero Salisma. Kun Salisma siirtyi 1949 paikallisvastustaja HPK:hon, nostettiin hänen korvaajakseen 20-vuotias Esko Tie, Tarmon oma kasvatti, joka oli pelannut edustusjoukkueessa vasta yhden kauden.

Seuraavien kausien ajan Tarmo paini Ilveksen kanssa tasaväkisesti kotimaan jäiden herruudesta. Omaa taisteluaan kävivät joukkueiden ykkösnyrkit, Tarmon Ka–Ku–Ti ja Ilveksen ”H-ketju” (Havulinna–Honkavaara–Hakala). Tarmolle käteen jäi kuitenkin vuodesta toiseen vain himmeitä mitaleita. Ka–Ku–Tin tarina päättyi, kun Tie muutti 1957 Raumalle pelaajavalmentajaksi Iirojen suomensarjajoukkueeseen.

Vuonna 1959 Tie palasi Hämeenlinnaan ja pelasi vielä yhden kauden HPK:n paidassa. Kerhon pudottua SM-sarjasta 1960 Tie ripusti luistimet naulaan ja siirtyi joukkueen valmentajaksi.

Leijonamaajoukkueessa Esko Tie pelasi kolmet MM-kisat (1949, 1951 ja 1955). Monen muun 1950-luvun hämeenlinnalaisen kiekkomiehen tavoin hän harrasti kesälajinaan maahockeyta, jossa palkinnoksi kertyi kolme SM-kultaa.