#82

Stubb Göran

Vaikuttaja

Aateloitu 1991

Stubb Göran

Vaikka Käkisalmessa syntynyt Göran Stubb ei koskaan itse pelannut jääkiekkoa, hän päätyi jo nuorena lajin johtotehtäviin. Hän aloitti 26-vuotiaana HIFK:n jääkiekkojaoston puheenjohtajana ja veti seuran kolmeen SM-kultaan. Kielitaitoista miestä tarvittiin myös monissa Jääkiekkoliiton tehtävissä.

Stubb myös kirjoitti jääkiekosta. Hän seurasi jo 1960-luvulla yhtenä harvoista suomalaisista kansainvälistä jääkiekkoa, NHL:ää myöten. NHL-tietämyksensä perustalla Stubb myös teki kaikkien aikojen kovimman suomalaisen pelaajahankinnan, kun hän värväsi vuonna 1967 Carl Brewerin HIFK:n väreihin.

Seurajohtajana Göran Stubb teki vahvan taustatyön itsenäisen SM-liigan perustamiseksi. Välit Jääkiekkoliittoon pysyivät kuitenkin erinomaisina, sillä SM-liigan ensimmäisen kauden aikana Stubb valittiin Jääkiekkoliiton toimitusjohtajaksi. Tuon pestinsä aikana hän toimi myös MM-kisojen pääsihteerinä vuonna 1982.

Jätettyään liiton toimitusjohtajan tehtävät Stubb siirtyi päätoimisesti vetämään NHL:n Euroopan kykyjenetsijöiden keskustoimistoa. Toimiston taustayhtiön European Scouting Servicen hän perusti yhdessä Esko Paltasen kanssa. Vuonna 2000 Göran Stubb valittiin IIHF:n Hall of Famen jäseneksi.