#83

Teromaa Usko

Vaikuttaja

Aateloitu 1992

Teromaa Usko

Sekä Suomen ensimmäisen tekojään että jäähallin taustalla vaikutti vahvasti sama mies, Tampereen Kisa-Veikkojen Usko Teromaa. Hänen oma pelaajauransa jäi yhteen SM-sarjakauteen mutta jääkiekon olosuhteiden edistäjänä ura hakee vertaistaan.

Usko Teromaa ideoi Tampereen tekojään rakentamiseksi rahoitusjärjestelyn, jossa kaupunki lainasi rahat pääsylipputuloista saatavaa osuutta vastaan. Vuonna 1956 valmistunut tekojää rakennettiin yhteistyössä Pyynikin panimon kanssa – panimolta vedettiin jäähdytysputket kaukalon alle.

Suomelle oli myönnetty jääkiekon MM-kisat 1965. Helsingin päättäjät eivät saaneet aikaiseksi valtuuksia jäähallin rakentamiseksi, mutta tamperelaiset huomasivat tilaisuutensa. Usko Teromaa oli yksi aktiivisimmista toimijoista, kun Tampereella kerättiin jäähallille rahoitus. Hän valvoi rakennustoimia kaupungin virkamiehenä ja hallin valmistuttua hänestä tuli sen ensimmäinen toimitusjohtaja.

Usko Teromaa teki huomattavan elämäntyön myös toimittajana jatkaen kirjoittamista sivutoimisesti koko muun työuransa ajan. Suomen maajoukkueessa Teromaa toimi huoltajana ja joukkueenjohtajana. Hän kuuluu Jääkiekkomuseon perustajajäseniin.