#143

Tikkanen Esa

Pelaaja

Aateloitu 2004

Tikkanen Esa

Esa Tikkanen on itsevarmuudessaan ja ulospäin suuntautuneisuudessaan epätyypillinen suomalainen jääkiekkoilija, koko kiekkomaailman tuntema ja arvostama persoonallisuus. Hän on ainoana suomalaisena voittanut Stanley Cupin kahden eri seuran edustajana; kaikkiaan hänellä on voittoja viisi.

SM-sarjan otteluissa Esa Tikkanen esiintyi jo neljävuotiaana, kun hän luisteli kaukalossa Jokereiden maskottina. Varsinaisen urheilu-uransa hän aloitti jääkiekon rinnalla yleisurheilussa ja taitoluistelussa. Jääkiekossa Tikkanen eteni Jokereiden ja HJK:n junioreiden kautta Kanadan SJHL-junioriliigassa pelanneeseen Regina Bluesiin.

Kanadan-vuoden jälkeen Tikkanen liittyi Suomessa HIFK:n A-junioreihin ja jatkoi saman tien myös seuran liigajoukkueeseen. Ensimmäiset liigatason ottelunsa hän pelasi suoraan SM-liigan finaaleissa keväällä 1983. Tuloksena oli heti SM-kulta. Tikkasen rohkeaa ja ennakkoluulotonta asennetta kuvastaa, että hän debytoi samalla tavalla myös NHL:ssä kahta vuotta myöhemmin.

Esa Tikkasen NHL-ura sai loisteliaan alun, kun hän pääsi Edmonton Oilersissa Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin rinnalle. Tikkasen fyysinen ja aktiivinen pelityyli täydensi lopullisesti ketjusta 1980-luvun NHL:n parhaan. Yhteistyö tuotti kolme Stanley Cupin voittoa 1985–88. Uransa neljännen voittosormuksen Tikkanen saavutti Edmontonissa Gretzkyn lähdettyä 1990 ja viidennen keväällä 1994 siirryttyään New York Rangersiin. Kevääseen 1998 ulottuneella NHL-urallaan Tikkanen tuli tunnetuksi sujuvasti eri kieliä sekoittavasta ”Tiki-talkista”.

Kaudella 1983/84 alkaneen maajoukkueuransa Tikkanen päätti kahteen arvokisamitaliin: olympiapronssiin Naganosta 1998 sekä MM-pronssiin Pietarista 2000. Peliuransa jälkeen Esa Tikkanen on valmentanut Etelä-Koreassa, Norjassa ja Mestiksessä.