#144

Turunen Timo

Pelaaja

Aateloitu 2004

Turunen Timo

Timo ”Tumba” Turusen ura pääsarjatasolla jäi kymmenen kauden mittaiseksi, mutta parhaimmillaan hän oli yhtä aikaa sekä pitelemätön Jokerien ylivoiman pyörittäjä että koko SM-sarjan tehokkain maalitykki.

Outokummussa kiekkouraansa aloitellut Turunen muutti perheensä mukana 12-vuotiaana Espooseen. Tapiolan Hongan kautta tie vei Töölön Vesaan, jonka edustusjoukkuetta hän oli keväällä 1967 nostamassa SM-sarjaan. Hän pelasi koko Suomen pääsarjauransa samassa organisaatiossa, jonka nimi tosin vaihtui välillä Jokereiksi.

Alkuvuosina Turusen ketjun laitahyökkääjinä viilettivät Pentti Hiiros ja Timo Kyntölä. Kun koko tehoketju koostui pienikokoisista pelaajista, lempinimeksi tuli ”Nallipyssyketju”. Jokerien voittaessa SM-kultaa 1973 Timo Turunen oli uransa parhaassa vireessä. Hän voitti ylivoimaisesti SM-sarjan pistetilaston sekä maalikuninkuuden, jonka hän vei myös seuraavana keväänä nimiinsä.

Maajoukkueessa Turunen pelasi kahdet MM-kisat (Prahassa 1972 ja Moskovassa 1973) sekä yhden olympiaturnauksen (Sapporossa 1972). Voimistelunopettajaksi valmistunut Turunen on pelivuosiensa jälkeen valmentanut helsinkiläisseuroissa.