#145

Wetzell Stig

Pelaaja

Aateloitu 2004

Wetzell Stig

HIFK:n maalivahtina kolme Suomen mestaruutta voittanut Stig Wetzell muistetaan yhä vuoden 1974 MM-kotikisojen dramaattisista tapahtumista. Hänen pitkä ja menestyksekäs pääsarjauransa muistetaan huonommin.

Stig Wetzell syntyi Vaasassa, jossa hän myös ehti harrastaa jääkiekkoa. Varsinaisesti hänen jääkiekkouransa alkoi kuitenkin vasta ammattikouluikäisenä Lahden Pallomiesten maalivahtina. Seuraksi vaihtui pian Upon Pallo, jonka mukana Wetzell nousi SM-sarjaan 1967.

Helsinkiin muuttanut Wetzell edusti ensin kolme kautta HJK:ta 1969–72. Sen jälkeen seurasi siirto HIFK:n punapaitaan, joka jäikin lopulliseksi. Wetzellin paita numero 1 on HIFK:n jäädyttämänä Helsingin jäähallin katossa.

Maajoukkueessa Wetzell pelasi Sapporon olympiaturnauksen 1972 sekä MM-kisat Prahassa 1972 ja Helsingissä 1974. Kotihallissaan torjunut Wetzell torjui Tšekkoslovakian nurin, mutta ottelun jälkeen hänen dopingtestinäytteestään löytyi efedriiniä. Leijonien MM-pronssin menetykseen johtaneen positiivisen näytteen syy ei koskaan selvinnyt.

Maajoukkueessa Wetzell ei enää kevään 1974 jälkeen pelannut pyynnöistä huolimatta. HIFK:ssa hän torjui kaikkiaan lähes 400 pääsarjaottelussa ja päätti uransa yhtenä ratkaisupelaajista kevään 1983 huikeaan SM-liigafinaalisarjaan ja HIFK:n kultajuhlaan.