#31

Luostarinen Esko

Pelaaja

Aateloitu 1985

Luostarinen Esko

Vaikka Esko Luostarinen olikin päätynyt evakkotiellään Suomen jääkiekon kehtoon Tampereelle, hänen lajinsa oli aluksi jääpallo. TBK:n juniorijoukkue tarvitsi erääseen otteluun pikaisesti täydennystä – ja Esko Luostarisen laji oli löytynyt. 1950-luvun puolivälissä TBK oli Suomen kovin yhdistelmä mutta niin vain Luostarinen onnistui vakiinnuttamaan paikkansa SM-kultaa kaudella 1954–55 voittaneessa joukkueessa.

Pelaajatyyppinä Luostarinen oli moderni jääkiekkoilija: taitava ja vahva. Hänen roolinsa oli Tapparassa peliä rakentava taitohyökkääjä, joka laukoi myös maaleja. Maajoukkueessa taas tarvittiin ”Sulppi” Luostarisen fyysisiä taitoja. Hänelle sopivatkin erinomaisesti kansainvälisten pelien kovemmat otteet. Voimahyökkääjälle sopiva koko kentän taklaussääntö tuli käyttöön juuri kun Luostarinen lopetti uransa.

Tappara-vuosiensa jälkeen Esko Luostarinen muutti Lahteen, jossa hän toimi pelaajavalmentajana vielä kaksi kautta nostaen Lahden Reippaan SM-sarjaan ja tuolloin pelatun Suomen cupin voittoon vuonna 1966. Lahdesta Luostarinen palasi vielä kahdeksi kaudeksi valmentamaan Tapparaa.