#32

Nieminen Pertti

Pelaaja

Aateloitu 1985

Nieminen Pertti

Pertti ”Pepita” Nieminen kuuluu niiden suomalaisten huippukiekkoilijoiden joukkoon, jotka ovat menestyneet erinomaisesti myös jalkapallossa. Hämeenlinnassa jääkiekkouransa aloittanut ja HPK:n riveissä lähes koko 1950-luvun kiekkoillut Nieminen muutti Turkuun 1958 ensisijaisesti jalkapallon takia. TPS:ssä hän saattoi pelata sekä jalkapallon että jääkiekon SM-sarjaa. Hänen ylsi molemmissa lajeissa SM-hopealle: jääkiekossa HPK:n riveissä vuonna 1952 ja jalkapallossa TPS:n paidassa vuonna 1960.

Kiekkokaukaloissa Nieminen tunnettiin kovaluisena hyökkääjänä, joka pelkällä olemuksellaan teki ympärilleen tilaa. Toinen hänen kuuluista ominaisuuksistaan oli räväkkä laukaus, joka piti maalivahdit sen aikaisissa varusteissaan hyvin hereillä. Laukausharjoittelussa ”Pepita” sai apua Antero-veljeltään, joka pelasi HPK:n maalivahtina.

Pelaajavalmentajanakin TPS:ssä toiminut Nieminen pelasi Leijonissa viidet MM-kisat 1957–62 ja yhden olympiaturnauksen (Squaw Valley 1960). Kansainvälistä huomiota hän herätti MM-kisoissa 1961 taklaamalla Neuvostoliiton tähtisentterin Venjamin Aleksandrovin läpi päätypleksin.