#136

Mäkelä Seppo

Erotuomari

Aateloitu 2003

Mäkelä Seppo

Seppo Mäkelä on kiistatta ollut suomalaisten kiekkokaukaloiden tunnetuin oikeudenjakaja. Hän vihelsi päätuomarina yhteensä 753 SM-liigaottelua, mikä oli aikanaan ennätysmäärä. Mäkelän jakamista ”penaltteista” tuli koko jääkiekkokansan tuntema puheenparsi.

Omalla aktiiviurallaan Seppo Mäkelä pelasi maalivahtina suomensarjan Rauman Hokissa. Kun Hokki lopetti jääkiekkotoimintansa 1967, Mäkelä vaihtoi hansikkaat pilliin. SM-sarjatasolla hän aloitti linjatuomarina 1974. Kerättyään kokemusta ykkösdivisioonassa hän aloitti SM-liigassa päätuomarina kaudella 1981/82. Kaukalot hän jätti vasta keväällä 1999 saavutettuaan 50 vuoden ikärajan. Kahdeksantoista liigakautensa aikana Mäkelä valittiin kymmenen kertaa liigan toimesta parhaaksi erotuomariksi. Pelaajien myöntämän Kultaisen pillin hän vastaanotti 11 kertaa.

Kotimaan kaukaloissa Mäkelän auktoriteetti oli ehdoton, ja luottamusta hän nautti myös kansainvälisissä ympyröissä. Raumalainen vihelsi kuusi A-tason arvoturnausta ja yhteensä 130 maaottelua. Vielä laajemmat tehtävät esti vain rajallinen englanninkielen taito.